• Jan Staněk
  • Průmysl

Broušení nerezu: K čemu se broušený nerez využívá?

broušení nerezu

Trvanlivost součástí z nerezu je nesrovnatelná s většinou ostatních povrchových materiálů. Jejich vzhled se po desetiletí nezmění. Nerezová ocel funguje dobře jak při vysokých, tak i nízkých teplotách. Má mnohem vyšší požární odolnost než jiné oceli (to je velmi důležité z hlediska bezpečnosti v případě požáru). K čemu se broušený nerez využívá?

Využití broušeného nerezu

Při broušení nerezu je třeba mít na paměti několik základních věcí. Pasivní vrstva tvořená oxidy oceli je zárukou odolnosti oceli vůči kyselinám. Částice železa z obrábění, tepelného řezání nebo z brusných kotoučů kontaminovaných nelegovanými ocelemi, korodují ve vlhkém vzduchu a narušují pasivační vrstvu. Tím omezují odolnost oceli vůči korozi. Povrchové vady způsobené nesprávným broušením zvyšují drsnost povrchu, což podporuje ukládání nečistot a zvyšuje riziko koroze.

Použití broušeného nerezu je velmi široké: od těžkého průmyslu a výroby energie přesnou mechaniku a elektroniku. V Evropě jsou typickými oblastmi hlavních aplikací stavebnictví a architektura, potravinářský průmysl, ochrana životního prostředí, domácí spotřebiče, chemický průmysl, papírenský průmysl, farmaceutický průmysl, výroba energie a automobilový průmysl. Broušení kovu je využitelné všude tam, kde potřebujete čisté pracovní prostředí.

Kromě skla a některých plastů je nerezová ocel v současné době jedním z mála materiálů, které jsou schváleny jako materiál pro výrobu zařízení pro skladování, zpracování a přepravu potravin. Vysoké požadavky na hygienu, toxicitu, účinnost a rovnoměrný vzhled jsou v potravinářském průmyslu pravidlem. Broušení nerezu pro tyto účely provádí například firma Fruněk INOX.

Nerezová ocel jako materiál se dokonce stala synonymem vysoké životní úrovně. V našich domovech jsou také viditelné odkazy (jako vzácný materiál), příkladem je barevný trend zařazení. Například je oblíbené stříbro, které má vzhled nerezové oceli.

Centropa magazín
Chcete u nás zveřejnit článek? Kontaktujte nás e-mailem Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript..
Spolupracujeme s: Eleganter.cz