Uklouznutí a pády z výšky patří k častým úrazům
Riziko pádu trápí téměř všechny typy podlah až na jedny! Těmi výjimečnými jsou protiskluzové podlahy, které lze aplikovat i pro obytné prostory, tak i průmysl. V tomto článku e budeme bavit o protiskluzových vlastnostech, kterých je možno docílit speciálním vsypem nebo speciálními protiskluzovými páskami.
Historie protiskluzových podlah
Historie tohoto typu podlah sahá až do doby, kdy se začalo riziko uklouznutí a následného pádu eliminovat. Pracovní úrazy způsobené uklouznutím na podlaze tvoří asi čtvrtinu všech úrazů. Navíc asi 35 % zraněných jsou mimo zaměstnání více než 1 měsíc, což je alarmující. Z tohoto důvodu bychom měli vybírat novou podlahu a přemýšlet o protiskluzové vrstvě. Rozhodujícím parametrem je součinitel smykového tření, udávající koeficientu tření.
Stanovení parametru "protiskluznosti"
Norma DIN EN 51 130 definuje "protiskluznost" a stanovuje ji podle zkoušek na nakloněné plošině. Skluz na lávce je jednou z hojně používaných metod k určení protiskluznosti podlahy. Nakloněná rovina je nastavována do té míry, dokud nedojde ke sklouznutí osoby. Úhel skluzu se určuje zvlášť pro sucho a mokro, přičemž se měří na bosých nohou!
Protiskluzové pásky
Nejlepší je opatřit podlahu protiskluzovou vrstvou ihned při realizaci. Na druhou stranu je mnoho případů, kdy se vlivem pracovního úrazu, upravuje podlaha. Při těchto úkonech dochází k aplikaci speciální protiskluzové pásky. V sortimentu společnosti Jaclean najdete pásky pro vnitřní i venkovní použití. Jedná se o vysoce odolné, samolepící, někdy i fotoluminiscenční pásky, zvyšující smykové tření na nebezpečných místech.
Druhy protiskluzových podlah
NA základě měření dochází ke stanovení hodnot, které jsou ve specifikacích jednotlivých druhů podlah, tj. označení R9 – R13. Jedná se o:
- R9: Ordinace praktických lékařů, masážní salóny, místnosti pro žehlení, zájmové kroužky a laboratoře, domácnosti
- R10: Sklady, hotelové kuchyně, sociální zařízení, koupelny, umývárny
- R11: Kuchyně s výdejem do 100 obědů/den, letištní haly, autoservisy, prodejní plochy
- R12: Kuchyně s výdejem nad 100 obědů/den, chladírny, mlékárny
- R13: Jatka, rafinérie tuků, výrobny lahůdek a uzenin