• Jan Staněk
  • Recenze

Dorayaki: Japonské sladké palačinky, co jsou zač a v čem se liší od klasických palačinek

Japonské palačinky alias dorayaki jsou plněné sladkou fazolovou pastou a v mnoha případech se rychle stanou vašimi oblíbenými. Tyto palačinky velikosti svačiny jsou velice chutné a snadno vás zasytí.

Všechny tipy, které potřebujete, abyste byli schopni připravit měkké, nadýchané, hladké a dokonalé palačinky dorayaki s rovnoměrným zhnědnutím naleznete níže.

Co jsou Dorayaki?

Dorayaki je japonský dezert sestávající ze sladké pasty z fazolí adzuki vložené mezi měkké medové palačinky. Je to pamlsek velikosti dlaně, který se hodně podobá typickým americkým palačinkám. Jeho název kombinuje dvě japonská slova, „Dora“ a „yaki“. Dora je japonské slovo pro „gong“, zatímco yaki znamená „vařený na suchém teple“. Dorayakiho význam je tedy doslova gong vařený na suchém žáru. Ale samozřejmě, pečivo se tak jmenuje jen proto, že připomíná miniaturní verzi gongu.

Jaký je rozdíl mezi dorayaki a palačinkami

Dorayaki jsou tlustší než obvyklé palačinky. Navíc chutná více jako japonský piškot Kasutera, protože obsahuje med a mirin (sladké rýžové víno). Na druhou stranu jsou klasické palačinky tenčí a obvykle pouze z vajec, mouky a cukru.

Kromě toho je tento japonský dezert estetičtější. Na rozdíl od většiny palačinek má bezchybný povrch a rovnoměrný odstín hnědé v horní části. Z tohoto důvodu to někteří lidé nazývají „anime palačinka“, protože většina potravin v anime vypadá tak dokonale. Tato svačinka má však drobnou nedokonalost. Spodní strana palačinky je obvykle trochu odřená. Ale tato drobná vada je chytře skryta tím, že ji složíte s další palačinkou!

Chuť

Tento tradiční dezert má dokonalou rovnováhu sladkého a slaného. Pasta z červených fazolí má také jemnou zemitou chuť, kromě toho, že přispívá ke sladkosti pamlsku. Je to tedy ideální dezert, když chcete něco sladkého bez přehnané sladkosti.Je to vlastně podobné jako jíst palačinky se šlehačkou nebo marmeládou, ale o něco lepší.

Červené fazole (anko) dorayaki

Anko neboli pasta z červených fazolí je klasickou náplní této medové cukrovinky. Obvykle se vyrábí z přirozeně sladkých fazolí adzuki. Dalo by se říci, že Japonsko je rájem Anko, protože většina jejich pamlsků obsahuje tuto pastu z červených fazolí. Anko má výraznou chuť, díky které jsou japonské dezerty jedinečné. Dodává se ve dvou verzích, a to Koshi-an, hladká pasta, a Tsubu-an, s celými fazolemi.

Pro náplň této japonské palačinky se běžně používá Tsubu-an. Tento typ pasty je oblíbenější, protože jeho příprava vyžaduje méně nákladů a úsilí. Navíc toto wagashi má být levnou cukrovinkou pro obyčejné lidi. Na druhou stranu wagashi s jemnější pastou Anko bývají dražší.

Výroba tohoto dezertu je super snadná, zvláště pokud již máte hotové Anko. Pasta se vyrábí vařením fazolí a jejich rozdrcením. Pastu si můžete snadno vyrobit od začátku podle našeho receptu na domácí pastu z červených fazolí.
Pokud si chcete připravit vlastní domácí dorayaki, které lze vyplnit i jinou náplní, přečtete se článek: DORAYAKI - JAPONSKÉ PLNĚNÉ LÍVANCE

Přidat komentář


Centropa magazín
Chcete u nás zveřejnit článek? Kontaktujte nás e-mailem Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript..
Spolupracujeme s: Eleganter.cz

Copyright © 2022 - created by Joomla4